ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

30 декември 2021

С проекта си „Цветни улици“ ЧЕЗ прави градовете по-красиви

Чрез дългосрочния си проект „Цветни улици“ дружеството продължи да доближава изкуството до хората и да прави градското пространство по-приветливо и красиво. Над 50 сиви и скучни улични разпределителни касети в Западна България и няколко бетонни трафопоста бяха реновирани с подкрепата на дружеството през отминаващата година.

„Вярвам, че красотата на изрисуваните съоръжения дълго време ще радва хората", каза Карел Крал, изпълнителен директор на ЧЕЗ България.

Ето и част от по-значимите проекти през годината:

Улиците на София стават все по-красиви

В началото на годината художничката Анелия Александрова с артистичен прякор „Ая“ преобрази с таланта си пет разпределителни касети в центъра на столицата.

 

Електрическа разпределителна касета на мястото, където навремето е била последната спирка в Бояна по посока Витоша, съхрани спомена за емблематичния трамвай №8, ползван от поколения софиянци. „Всяка такава намеса в градската среда те кара да се усмихваш всеки ден. Кара те да оцениш колко лесно бихме могли да променим средата около нас така, че да ни радва“, разказа Милана Георгиева, която е част от организацията „Таралеж Art & Design“, реализирала проекта.

В рамките на съвместната инициатива на община „Изгрев“, посолството на Федерална република Германия и ЧЕЗ Разпределение България, наречена „Заедно играем в Изгрев“,  беше изрисуван трафопост в непосредствена близост до детска площадка. Целта на проекта е да покаже как детската игра премахва всички граници в общуването. В осъществяването му се включиха художници от Citywize Foundation заедно с децата от района.

https://fb.watch/846b0YcC8S/

Разкрасяването на столичния район продължи с изрисуването на пет разпределителни касети. Ученици от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ заедно с учителя им по изобразително изкуство г-жа Снежина Славчева рисуваха върху табла на ЧЕЗ и други обекти в район „Изгрев“. „Електрическите табла вече няма да бъдат скучни и еднообразни, а ще създават настроение в район „Изгрев”, написа кметът Делян Георгиев в личния си профил във Фейсбук.

Citywise изрисува и над 20 улични касети по пешеходната алея на ул. „Пиротска“, както и три трафопоста. Целта на художниците от фондацията е да направят ежедневието на софиянци по-цветно и красиво. Произведенията им създават цветовата рамка, в която ще се развива районът, известен като софийския Чайнатаун. Реализацията на проекта продължава и през 2022 г.

Четирима автори - двама българи и двама гърци – изрисуваха трафопост в кв. Надежда.

София Графити Тур съвместно с художника GLOW придадоха нов облик на трафопост на ул. „Цар Симеон“.

Галерия на открито в Белоградчик

Инициатива на община Белоградчик, реализирана със съдействието на ЧЕЗ Разпределение, разкраси скучните разпределителни касети по улицата, която води към прочутите Белоградчишки скали. Реализацията стартира през лятото на 2021 г. и ще продължи през 2022 г.

ЧЕЗ съдейства за превръщането на Видин в град на изкуствата

За втора поредна година ЧЕЗ подкрепи инициативата на общината за разкрасяване на градската среда. Три млади художнички изрисуваха десет електрически касети в крайдунавския град.

 

Пчели „кацнаха“ върху трафопост в Плевен

Художникът Павлин Методиев, по-познат под псевдонима PavArt, изрисува с графити стените на трафопост на ЧЕЗ на бул. „Христо Ботев“ в гр. Плевен. Идеята на творбата му е спасяването на пчелите, чиято популация в света все повече намалява.

Инициативата на ЧЕЗ „Цветни улици“ стартира през 2012 г. в сътрудничество със Столична община, като оттогава насам тя непрекъснато се разраства и набира все по-голяма популярност. Целта ѝ е да даде възможност на младите артисти да допринесат със своя талант и въображение за по-красив и приветлив облик на градовете, като едновременно с това отправят своето послание за отговорно отношение към елементите от градската среда и природата.

публикувано

30

 

Декември 2021