ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

31 март 2021

Още две изрисувани електрически табла на ЧЕЗ красят центъра на София

Две нови изрисувани табла, собственост на ЧЕЗ Разпределение, красят отскоро центъра на столицата. Рисунките по таблата са дело на художничката Анелия Александрова-Ая. Живописните композиции „Приятели“ и „Полет“ са по проекта „Пътепис на анималистичното изкуство“, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, в партньорство с „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и Столичен инспекторат.

Изрисуването на таблата е част от кампанията на ЧЕЗ „Цветни улици, която стартира през 2012 г. Досега са изрисувани стотици улични електроразпределителни табла в различни градове на Западна България – София, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Перник. Множество талантливи художници се включиха в инициативата, превръщайки градските алеи в художествени галерии.

Целта на проекта е да придаде по-артистичен, естетичен и уютен вид на градската среда, като в същото време съдейства за възпитаването на отговорно отношение към елементите ѝ и насърчи хората да пазят и допълнително да развиват градското пространство.

„В условия на пандемия и епидемиологични мерки проектът развива идеята за галерия на открито. Той предоставя възможност на хората ежедневно да се докосват до изкуството. Анималистичното улично изкуство представя едно пътуване из животинския свят в неговото многообразие и символика“, разказва Ая.

публикувано
 
Март 2021