ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

08 февруари 2021

ЧЕЗ Разпределение вложи над 4 млн. лева в по-сигурно електрозахранване на 100 000 домакинства в София

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД осигури по-надеждно електрозахранване на голяма част от клиентите в столицата, включително на важни административни сгради и институции в центъра на града. Компанията  подмени  кабел 110 kV, част от критичната инфраструктура на града, и извърши реконструкция на прилежащите две подстанции.

В мащабния и отговорен проект  ЧЕЗ Разпределение  вложи 4.2 млн. лв. С изпълнението му се подобри енергийната сигурност на близо 100 000 домакинства и фирми в  централна градска част и  кварталите „Изток“, „Яворов“, „Лозенец“, „Гео Милев“, „Дианабад“, „Банишора“, „Орландовци“, „Зона Б-17“, „Хаджи Димитър“, „Витоша“, „Студентски град“, „Драгалевци“, „Киноцентър“, „Симеоново“, „Хладилника“, „Кръстова вада“, селата Плана, Бистрица и Железница, вилни зони „Малинова долина“, „Симеоново-Драгалевци“, „Киноцентър“ и „Ярема“.

„Благодаря на всички наши служители и на партньорите за труда и усилията, които вложиха в този важен за цяла София проект. Благодаря също на Столична община съдействието, както и на гражданите на София за търпението и разбирането, които проявиха. Убеден съм, че реализацията на проекта ще направи столицата един по-добър град за живеене“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

„Проектът беше много сложен за изпълнение, защото кабелът минава през силно урбанизирана градска част. Същевременно пандемията ни изправи пред неочаквани предизвикателства, като намирането на висококвалифицирани експерти от чужбина със специфични познания, необходими за изпълнението на подобни проекти. Справихме се успешно благодарение на високия професионализъм, опита на екипа и отличната организация“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Повече информация за проекта вижте във видеото на https://media.cez.cz/webdav/storage/bulharsko/20210204-za-stabilna-infrastruktura.mp4
 
Всяка година ЧЕЗ Разпределение подменя по един стар, маслен кабел от критичната инфраструктура на столицата с нов, сух, произведен по нова технология, с много по-сигурна изолация, който не представлява интерес за крадците. От стъпването на ЧЕЗ на българския пазар преди 15 години компанията подмени над 15 000 метра кабели 110 kV, които представляват над половината от критичната инфраструктура на столицата и модернизира повече от 50% от подстанциите в нея. 

 

публикувано
 
Февруари 2021