ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

27 август 2020

ЧЕЗ Разпределение съдейства на млада художничка да превърне електрически табла във Видин в произведения на изкуството

Електрически табла в центъра на Видин се превърнаха в произведения на изкуството благодарение на таланта и ентусиазма на местни художници и с финансовата подкрепа на Община Видин.

ЧЕЗ Разпределение предостави на художничката Теодора Георгиева за изрисуване електрическите табла по две централни видински улици - ул. „Градинска“ и ул. „Дондуков“. Рисунките по ул. „Дондуков“ са посветени на опазването на околната среда, а електрическите табла по ул. „Градинска“, където се намира административната сграда на Симфониетата, са на музикална тема. Инициативата е в рамките на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“, организиран от Община Видин за девета, поредна година. По време на фестивала бяха изрисувани и други обекти в дунавския град, като материалите бяха осигурени от Общината.

ЧЕЗ Разпределение гарантира безопасността при работата на художниците върху електроразпределителните касети.

„Благодарим на общината и г-ца Теодора Георгиева. Чрез нейния ентусиазъм и талант таблата вече няма да бъдат скучни и еднообразни, а ще създават настроение и енергия. Надяваме се, че красотата им ще ги запази от недобронамерени посегателства и те ще радват по-дълго време жителите и гостите на Видин“, каза Симеон Фелеков, регионален мениджър на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД за област Видин.

Изрисуването на разпределителни касети има традиции в ЧЕЗ. Досега компанията е осъществила няколко подобни инициативи. Проектът „Цветни улици“ започна за първи път през 2012 г. в сътрудничество със Столична община, когато бяха ремонтирани и изрисувани от български и чуждестранни художници общо 80 ревизионни табла, а впоследствие и още стотина. През 2014 г. бяха изрисувани улични разпределителни касети в центъра на Благоевград.

Целта на проекта „Цветни улици“ е да се даде възможност на младите представители на артистичните среди да допринесат със своето изкуство за разкрасяването на градовете, да се създаде по-артистичен, естетичен и уютен вид на градската среда, както и де се възпита по-отговорно отношение от страна на жителите към елементите от тази среда.

С цел да привлече общественото внимание към опазването на биологичното разнообразие, през миналата година бяха изрисувани разпределителни касети в градовете Враца, Монтана и Перник. Млади художници претвориха върху електроенергийни съоръжения свои красиви проекти, свързани с живота на птиците и електроразпределителната мрежа. Кампанията беше част от проекта на ЧЕЗ Разпределение за защита на живота на птиците и предпазване на мрежа от повреди в резултат на досега с тях. Претворявайки красивите си идеи за безопасния контакт на птиците с електроразпределителната мрежа, млади художници превърнаха градските алеи в художествени галерии и така допринесоха за подобряване на градската среда.

 

 

 

публикувано
 
Август 2020