ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

08 септември 2020

ЧЕЗ отново търси мотивирани и успешни ученици за социална стипендия

ЧЕЗ отново търси най-успешните ученици, на които един или и двамата родители са починали, за да им предостави възможност да получат социална стипендия. Преди година дружеството се включи като дарител към програмата „Нашето бъдеще“ на фондация „Сирак“. Първият стипендиант, който получи социална стипендия, осигурена от ЧЕЗ, беше ученик от 11 клас в професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“, гр. София.

Кандидатите за стипендия трябва да се обучават редовно в някоя от професионалните гимназии с технически профил на територията на Западна България, специалност „електроенергетика“ и да имат общ успех от предходния срок, равен или по-висок, от много добър 4,50. Подборът се извършва чрез оценка по документи от съвместна комисия между фондация „Сирак“ и ЧЕЗ. Стипендията е в размер на 1440 лв. за една календарна година. Ученикът, който веднъж е определен за стипендиант по програмата, ще има възможност да продължи да получава помощта до завършване на средното си образование, ако успехът му е по-висок от много добър 4,50. Повече подробности за конкурса и правилата може да бъдат намерени на сайта: www.stipendiant.com.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ стартира през 2012 г. Първоначално той беше насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. Освен стипендия, победителите в конкурса получават и възможността да кандидатстват с оценката от изпита във висши учебни заведения с технически профил на територията на Западна България. През 2018 г. Дружеството разшири конкурса, като включи в него и студенти от електротехнически специалности. Досега над 900 души са кандидатствали по програмата на ЧЕЗ за подпомагане на професионалното образование, като 66 са получили стипендии.

В рамките на дългосрочната си програма за подкрепа на професионалното образование през месец май 2020 г. ЧЕЗ създаде и специализиран сайт „Енергия за бъдещето“ (energyforthefuture.https://www.electrohold.bg/sales), към който издава и тримесечен бюлетин. Целта е да се подпомогне приема в професионалните гимназии, да се оптимизира връзката между енергийния бизнес и образователната система и да се създадат условия повече млади хода да избeрат енергетиката за своя професия и да останат да учат и да се развиват в България.

 

публикувано
 
Септември 2020